مروری بر تاریخچه HTML
یک زبان نشانه گذاری (Markup)، زبانی است که متن را با دستورهای کد شده ترکیب می کند، که دستورات کد شده نحوه فرمت متن را مشخص خواهند کرد. عبارت نشانه گذاری از عمل قدیمی نشانه گذاری کردن کناره های کاغذ با دستورات پرینتر، گرفته شده است. اکنون، اگر شما عبارت نشانه گذاری را به هر نویسنده وب مطلعی بگویید، اولین چیزی که به ذهنشان می رسد، HTML است.
در این پست نگاهی به آغاز HTML که پایه صفحات وب است، می پردازیم.
یک زبان نشانه گذاری (Markup)، زبانی است که متن را با دستورهای کد شده ترکیب می کند، که دستورات کد شده نحوه فرمت متن را مشخص خواهند کرد. عبارت نشانه گذاری از عمل قدیمی نشانه گذاری کردن کناره های کاغذ با دستورات پرینتر، گرفته شده است. اکنون، اگر شما عبارت نشانه گذاری را به هر نویسنده وب مطلعی بگویید، اولین چیزی که به ذهنشان می رسد، HTML است.
در این پست نگاهی به آغاز HTML که پایه صفحات وب است، می پردازیم.
شروع
HTML که مخفف عبارت زبان نشانه گذاری فرامتنی (HyperText Markup Language)، زبان رسمی وب است که در سال ۱۹۹۰ توسعه یافته است. HTML محصولی از SGML (زبان نشانه گذاری عمومی استاندارد) است که پیچیده و تکنیکی است و زبان نشانه گذاری را تشریح می کند، خصوصا آن زبان هایی که در تبدیل داکیومنت الکترونیک، مدیریت داکیومنت و انتشار داکیومنت استفاده می شود. HTML در ابتدا، برای کسانی که تخصصی در SGML برای انتشار و تبادل داکیومنت های علمی و تکنیکی، ساخته شد. HTML این تبادل را با ایجاد توانایی لینک کردن داکیومنت ها به شکل الکترونیکی با استفاده از فرا لینک ها (hyperlinks) ممکن ساخت. نام زبان نشانه گذاری فرامتن نیز از همین جا می آید.
کسانی که خارج از مجموعه داکیومنت سازی علمی بودند، خیلی زود فهمیدند که یادگیری HTML نسبتا آسان بود و خود را روی برنامه های دیگر اجرا می کرد. با تکامل دنیای اینترنت، HTML شروع به رشد کرد و خیلی زود به صورت گسترده مورد استفاده قرار گرفت.
جنگ مرورگرها
خیلی زود، کمپانی ها شروع به ایجاد مرورگر ها، برنامه ای که برای دیدن داکیومنت نیاز است، کردند. با افزایش محبوبیت مرورگر ها رقابت بین آن ها نیز بالا گرفت. شاید باعث تعجب باشد که نت اسکیپ (Netscape)، مرورگری که اکنون با فاصله بسیار زیادی از اینترنت اکسپلورر عقب است، در سال ۱۹۹۵ اصلی ترین مرورگر در بازار بود. در حقیقت، نت اسکیپ اولین مرورگری بود که از جاوا اسکریپ، تصاویر انیمیشنی و فریم های HTML پشتیبانی کرد.
این وضعیت آغازگر جنگ مرورگر ها شد، کمپانی ها شروع به افزودن امکاناتی کردند تا از رقبا جلو بیفتند، همزمان برخی از کمپانی ها شروع به ایجاد اجزای HTML کردند که تنها روی مرورگر خودشان می توانست کار کند. نمونه هایی مانند تگ <marquee>…</marquee> که در ابتدا فقط روی اینترنت اکسپلورر کار می کرد و یا تگی مانند <blink>…</blink> که اکنون نیز روی برخی مرورگرهای تحت Gecko مانند فایرفاکس کار می کند.
یکی از عوارض این رقابت این بود که HTML چنددسته شد و به زودی نویسنده های وب متوجه شدند که صفحه وب آن ها در یک مرورگر به خوبی نمایش داده می شود اما در مرورگرهای دیگر به هم می ریزد. به همین دلیل ایجاد صفحه وبی که بتواند روی تمامی مرورگر ها به درستی و مشابه هم نشان داده شود، زمان گیر و بسیار سخت شد. آثار این مشکل، اکنون نیز در برخی موارد باقی است. در همین حین، سازمانی به نام کنسرسیوم وب جهانی(W3C) به صورت مداوم در پشت صحنه، روی HTML استانداردسازی شده کار می کردند. چند توصیه نامه در سال های آخر دهه ۱۹۹۰ توسط W3C منتشر شد که ورژن رسمی HTML را ارائه می کرد و مرجع جامعی برای نویسنده های وب فراهم آورد. به همین خاطر HTML 2.0 در سپتامبر ۱۹۹۵، HTML 3.2 در ژانویه سال ۱۹۹۷ و HTML 4.01 در دسامبر ۱۹۹۹ تولید شدند.
در این زمان اینترنت اکسپلورر از نت اسکیپ به خاطر توانایی های برتری که نسبت به ان داشت، پیشی گرفت. همراه شدن اینترنت اکسپلورر با سیستم عامل ویندوز در این رقابت تاثیر گذار بود. زمانی که مشتریان کامپیوتری با سیستم عامل ویندوز می خریدند، اینترنت نیز روی آن نصب بود. همین امکانات برای مشتریان بسیار عالی بود چرا که کسانی که با آن کار می کردند اغلب اولین باری بود که سراغ اینترنت و اینترنت اکسپلورر می آمدند. این تکنولوژی جدید برایشان بسیار جالب بود. هر چند نرم افزارها پر از باگ و فایل های راهنما بی مفهوم بود، اما هر چقدر تکنولوژی و برنامه ای فوری و لحظه ای بود، بهتر بود.
گرامر بد
در حالی که دنیای اینترنت رشد می کرد و به دوران بزرگسالی خود رسید و پر از صفحات وب حرفه ای شد، این واقعیت که فضای مجازی پر از صفحاتی است که با HTML بد نوشته شده، واضع تر شد.
علت این مشکل اغلب تنبلی و بی تجربگی نویسندگان در کدنویسی بود، اما یکی از دلایل اصلی دیگر ابزارهای نوشتن فوری مانند ویرایش گر WYSIWYG بود که کدهای شلخته و سردرگم تولید می کرد. جنگ مرورگر ها همچنین ادامه داشت و در این زمان تبدیل به قتل عام شده بود. مرورگر برتر، ویژگی اضافه کرد که می توانست هر صفحه وبی را می خواست بخواند. این ویژگی بسیار خوب بود اما منابع فیزیکی کامپیوتری مورد نیاز مانند کد منبع برنامه، RAM و کامپیوتر کاربر، برای اجرای مرورگری که بتواند هر چیزی را که می بیند، تفسیر کند، بسیار زیاد بود. از آنجایی که درخواست بازار، نوع محصولات موجود را مشخص می کند؛ باقی مرورگر ها نیاز به دنبال مرورگر برتر این ویژگی را اضافه کردند و وب را به استفاده از کد های بد تشویق نمودند.
برای حل این مشکل، W3C ورژن سفت و سخت تری از HTML ، برای ایجاد استاندارد ارائه کردند و نویسندگان وب را تشویق به تعهد به آن نمودند. این راه حل، در انتها منجر به پاک شدن وب از کدهای نادرست و جایگزینی اجزای ارائه ای مانند فونت با ساختار داکیومنت سازی دیگری با نام CSS شد. در تئوری، زمانی که وب، این تبدیل ها را انجام دهد، انتظار کمتری از مرورگرهای نسل آینده خواهند داشت که این مرورگرها نیاز به قدرت پردازنده و منابع کمتری است و می تواند روی وسایلی مانند دستیار دیجیتال شخصی (PDA) اجرا شوند. همین باعث تولد نسل جدید HTML با نام XHTML شد، حرف X ، نشان دهنده این است که این ورژن HTML، براساس XML (زبان نشانه گذاری توسعه پذیر) به جای SGML می باشد.